Kotisivu > [Hakemisto]

 

*    Info


Viimeisin päivitys: 17.2.2000

Tätä sivustoa ylläpitävät:
Veikko Mäkelä, Veikko.Makela@ursa.fi
Mika Pirttivaara, Mika.Pirttivaara@ursa.fi

 :

 :

 :

 :

 :

 
Kotisivu > Info > [Hakemisto]

Yleistä

Tähtitieteen kansallisen kotisivun on tarkoitus olla suomalaisten tähtiharrastussivujen hakemistopalvelu. Sivuilla on linkkejä paitsi tähtitieteen harrastus koskeviin sivuihin, myös harrastajia muuten kiinnostaviin asioihin mm. tähtitieteestä, avaruustekniikasta, tähtitieteen opetuksesta ja kansanvalistuksesta.

Kansallinen sivu ei pyri olemaan erityisen kattava paikka kansainvälisien tähtitieteen linkkien kokoelma, vaikka tärkeimmät osoittimet maailmalla oleviin tähtitieteen resursseihin on liitetty Linkit ja tietokannat -osastoon

Historiaa

Kansallisen kotisivun historia ulottuu kauas yli viiden vuoden taakse, aikaan jolloin Internet ja WWW olivat tunnettuja vasta korkeakoulumaailmassa. Sivuston syntyhetket ilmeisesti sijoittuvat jonnekin loppukesään 1994. Valitettavasti tarkka ajankohta on hävinnyt bittikerroksien hämärään. Uutuuslista tuntee historiatietoja keväästä 1995 asti.

Sivusto on kokenut muutaman kerran ulkoasullisia ja sisällöllisiäkin uudistuksia. Aikaisemmat muutokset ovat tapahtuneet lokakuussa 1996 ja helmikuussa 1997. Vuoden 1999 keväällä alkoi kansallisen kotisivun ehkä merkittävin mullistus, jolloin sivujen ulkoasu muuttui, uusia asialuokkia tuli lisää ja monien sivujen tiedostonimet muuttuivat.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan oman WWW-palvelimen avaaminen syksyllä 1997 vaikutti melkoisesti kansallisen kotisivun ylläpitoon käytettyyn aikaan. Ursan sivusto myös lisäsi valtavasti suomenkielellä tarjolla olevan WWW-materiaalin määrää.

Kaikkien näiden myllerrysten aikana sivujen luettavuus pyritty pitäämään sopivana suurimmalle osalle selaimista. Joitain HTML-kielen uusia keinoja on tuotu käyttöön, mutta erittäin varovasti.

Tekijät

Tähtitieteen kansallinen kotisivu on yksityinen projekti. Se ei ole minkään yhteisön esim. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan ja FUNET-projektin ylläpitämä sivusto.

Kansallisen kotisivun on perustanut Veikko Mäkelä. Hän on atk-suunnittelija Helsingin yliopistossa ja aktiivinen tähtitieteen harrastaja ja ursalainen. Mäkelä on jo vuosia ollut kiinnostunut sähköisen viestinnän mahdollisuuksista tähtitieteen harrastuksessa. Hän toimii tällä hetkellä Ursassa mm. matematiikka ja tietotekniikkajaoston vetäjänä.

Mika Pirttivaara tuli mukaan ylläpitäjäksi keväällä 1999, jolloin kansallisen kotisivun suurin uudistusprojekti. Mika opiskelee Teknillisessä korkeakoulussa soveltavaa geofysiikkaa ja on aktiivinen tähtitieteen harrastaja. Hän toimii Ursan valokuvausjaoston vetäjänä. Mika on mm. kerännyt huomattavat tähtitieteen linkkikokoelmat kotisivuilleen.

Kansallinen kotisivu sijaitsee CSC - Tieteellinen laskenta oy:n alaisen FUNET-verkkopalveluiden ftp.funet.fi (nic.funet.fi) -tiedostopalvelimella. Sivusto palvelimella olevan laajan tähtitieteen tiedostoarkiston yhteydessä.